Workshop "Een levende tuin maak je zelf"

10-02-2022

Leeuwenkwartier
Leeuwenlaan 31
4532AE Terneuzen

Middag workshop. Tijdstip; 14.00-17.00 uur

Workshop leider: Jan Hendrix

De workshop ‘Een levende tuin maak je zelf’ is een workshop van circa 3 uur.

De deelnemers leren in deze korte inspirerende workshop hun tuin natuurlijker en diervriendelijker te maken. Na de workshop hebben de deelnemers praktische handvatten om daadwerkelijk aan de slag te gaan tijdens de workshop met het vergroenen van hun eigen tuin.

Wil je meer vogels, vlinders, amfibieën of egels in je tuin? Tijdens deze workshop leer je wat een levende tuin is en oefen je in een praktische groepsopdracht hoe je een tuin natuurlijker en diervriendelijker kunt maken.

Voor wie?

Voor iedereen die aan de slag wil gaan om zijn of haar tuin(tje) groener te maken. Van beginnend tot ervaren tuinier.

Doordat maximaal 15 personen kunnen deelnemen aan de workshop is er veel persoonlijke aandacht voor de deelnemers.

Met deze workshop kan ook in de gemeente een impuls geven worden aan de vergroening van tuinen in een of meer buurten.

Een tuin gaat pas echt leven als er de nodige beestjes in rondscharrelen.

Hoe zorg je ervoor dat egels, vlinders, vogels en allerlei andere dieren of insecten je tuin een goede verblijfplaats vinden? En wist je dat bijvoorbeeld egels ook nuttig zijn om slakken uit je moestuin te weren? Hoe krijg je deze beesten in je tuin?
Hoe gevarieerder de tuin, hoe beter het is voor insecten, vlinders en vogels. De basis voor een diervriendelijke tuin is goede beplanting. Deze geeft dieren de mogelijkheid nesten te bouwen, te kunnen schuilen en een gevoel van veiligheid. Met een beetje aandacht kun je een tuin zo inrichten dat hij extra vriendelijk is voor insecten, vlinders, vogels en zoogdieren.

BIJEN
Bloemen en bijen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor bijen is het belangrijk dat in een tuin verschillende planten aanwezig zijn die niet allemaal tegelijk bloeien. Daardoor kunnen bijen doorlopend verschillende soorten stuifmeel verzamelen Er zijn veel verschillende soorten bijen, die allemaal op andere plekken nestelen. De grond, dood hout, planten stengels, slakkenhuizen of muizenholletjes: allemaal plekken waar verschillende soorten bijen nestelen. Je kunt bijen een plek geven door veel verschillende soorten (vooral inheemse) bloemen te planten. Verder
kunnen bundels rietstengels, bamboe en houtblokken met gaten (bijenhotels), de bijen een kans geven om te nestelen. Ruim voor de winter niet alles op en laat bv. plantenstengels staan en laat meer rommelhoekjes toe. Hagen, struiken, planten en gazons geven de wilde bijen een grotere kans op overleving.

VLINDERS
Het vlindervriendelijk maken van je tuin begint bij de planten. Er zijn heel veel soorten planten en bloemen die een tuin aantrekkelijk maken voor vlinders. Daarnaast houden vlinders van beschutte plekjes. Daarom vind je ze vaak op zolders, in de schuur of tussen de bladeren. Je kunt vlinders aan een geschikt thuis helpen door een vlinderkast op te hangen, het liefst op een beschutte plek uit de wind. Als je tuin voldoet aan de eisen van vlinders komen ze vanzelf je tuin bezoeken!

VOGELS

De ideale vogeltuin is een tuin waar gevarieerd voedsel te vinden is, en waar ook schuwe vogels zich veilig voelen.
De eisen die vogels stellen zijn eigenlijk niet hoog. Ze willen iets te eten en een veilige plek om te rusten. Maar er zijn heel wat verschillende soorten vogels, sommige vogels zijn brutaal en laten zich vaak zien, anderen zijn schuwer. Om meer vogels in je tuin te krijgen is het belangrijk te kiezen voor levende materialen, in plaats van dode. Plaats dus een heg in plaats van een schutting. Ook mag de tuin niet te netjes zijn, plekjes om voedsel te vinden en te schuilen zijn er dan genoeg.

EGELS

Egels zijn als insecteneters nuttige dieren in een tuin. Ze eten vooral slakken. Regenwormen vinden ze heerlijk en ook rupsen, kakkerlakken en pissebedden worden opgegeten. Zij ruimen ook aas/ en etensresten op. Wil je egels in je tuin? Zorg dan voor goede schuilplaatsen van takken en bladeren en holletjes van bijvoorbeeld een omgekeerde dakpan of stuk boombast. Geen gehark dus, maar gewoon laten liggen! In de winter kunnen de egels hier hun winterslaap houden en in de zomer dient het als broedplaats. Zorg er ook voor dat de plek veilig is voor egels door geen giftige producten te gebruiken of door bij vijvers een loopplankje te plaatsen, zodat egels weer uit het
water kunnen lopen.

Ik wil de workshop volgen

Wil je deze workshop volgen? Neem dan contact op met Jan Hendrix; jhendrix(at)zeelandnet.nl Opgave vooraf is noodzakelijk!

Na opgave krijgt je verdere informatie en enig (t)huiswerk toegestuurd.

Kosten: € 5, - voor Groei & Bloei leden, voor niet leden € 10, - (koffie of thee met wat lekkers) zit in de prijs). Wilt je de kosten voor deze workshop overmaken naar rekening NL29RABO 0330 4482 69 t.n.v. Groei & Bloei o.v.v. Levende Tuin en (eventuele) lidmaatschap nummer.