Foto's

Demo Kerstbloemschikken

Grote demonstratie Kerstbloemschikken

De foto’s van de gemaakte winter- en kerstbloemstukken kunt u beneden op deze pagina aanklikken (de foto opent zich dan), er staan ook twee filmpjes welke een indruk geven van het creatieve proces (Opens external link in new windowfilmpje 1 & Opens external link in new windowfilmpje 2) en er staat een terugblik op deze prachtige avond hieronder.

Op 17 november was een groot deel van de bloemschikkende (Zeeuws) Vlamingen naar cultureel centrum de Halle in Axel gekomen waar Jaap Wisse en zijn team, bestaande uit Tonny, Joyce en Lianne, een ware kerstshow voor het voetlicht brachten. Jaap gaf vooraf aan “op scherp te staan” en dat is zeker tot uitdrukking gekomen in de creaties die gemaakt werden. Het thema ‘kerst’ werd uitgebreid naar het thema ‘winter’. De stukjes blijven daardoor langer interessant en kunnen tot ver na Kerst blijven staan, terwijl de winterse sfeer toch perfect bij Kerst past.

De eerste werken waren geprepareerd in de zaak in Heinkenszand. Tonny had hiervoor een vegetatief tuintje voorbereid, een nieuwe trend die erop neerkomt dat er een stukje natuur in huis wordt gezet, een stuk dat op iedere tafel wel een leuk plekje zou kunnen vinden.

Joyce was aan de slag gegaan met een metalen pin, waar een verrassend boompje op werd gemaakt. Zo’n basis kan heel handig zijn om objecten te maken. Met lijmpistool en sneeuw ontstond er een echt winterboompje.

Lianne voorzag een kransje van platmos waarna het een echte kerstkrans werd. Led-verlichting op batterijen kunnen hierbij sfeerbepalend zijn en led-lampjes hebben weinig verbruik.

Het eigen arrangement van Jaap was gebaseerd op een lange schaal waarin door buigzaam, geverfd fineer ruimte was geschapen. Door de bloemen, zoals de hier gebruikte Lisianthus of Eustoma, kort te verwerken wordt de houdbaarheid aanzienlijk verhoogd. Ook het goed schoonmaken en schuin aansnijden van de stelen en bij Gerbera’s het voorprikken dragen hieraan bij. De bloemen werden compact en toch met voldoende beweging gestoken, zodat de gecreëerde openheid toch behouden bleef. Belangrijk hier was dat door herhaling van links en rechts het stuk in balans bleef. Door hier en daar een subtiele touch van gipskruid en kerstballen werd het werkstuk afgerond.

Nog meer knappe staaltjes van bloemsierwerk passeerden de revue. Zo was het publiek getuige van het ontstaan van een staafboeket in een schitterende kleurencombinatie van donkere Cotinus met lichte Eucalyptus. Een “bijna bruidsboeket” dat ontstond door een Monstera blad met de nietmachine te bewerken zodat een cascadevorm werd verkregen waarin andere materialen verwerkt konden worden.

Aan het eind gingen vele gelukkigen met een schitterend winter-arrangement, gewonnen bij de verloting, naar huis. Het was een avond vol inspiratie en nuttige tips waarmee Jaap het publiek ‘op scherp’ heeft gezet, zodat thuis met inspiratie aan de slag kan worden gegaan om het eigen interieur met bloemen in wintersfeer te brengen.

Marjet Prince

Foto's: Truus Klok / Filmpjes: Jan Hendrix