Groentips & Groeninfo

Terugblik lezing Cor Kuyvenhoven

Terugblik lezing Cor Kuyvenhoven over onderwater fotografie

Na de gezellige Nieuwjaarsreceptie was het de beurt aan Cor Kuyvenhoven welke een boeiende lezing hield over onderwater-fotografie, waarbij hij uiteraard gebruikt maakte van zijn eigen foto opnames. Cor kan putten uit meer dan 25 jaar onderwater ervaring en heeft veel publicaties op zijn naam staan.

Cor is een veelzijdig fotograaf die vooral de mens en het dier in het middelpunt van zijn onderwateromgeving stelt, of dat nu in een zwembad is of bij prachtige koraalriffen in tropische oorden. Zijn visie op het onderwaterschoon en de mens die daar te gast is, zorgen iedere keer weer voor verrassende foto’s met gevoel voor compositie en lichtval.

Tijdens zijn lezing hield Cor ook een pleidooi voor de Stichting Duik de Noordzee Schoon.

Stichting Duik de Noordzee Schoon is een organisatie die gestart is door ervaren Noordzee wrakduikers die zich inzet voor behoud van de Noordzee.

De stichting is sinds 1999 begonnen met het opruimen van wrakken en visnetten. Sindsdien zijn 15000 kg (!) visnetten losgesneden van de wrakken en 5500 dieren losgesneden uit de visnetten. De visnetten blijven tijdens het vissen hangen in de wrakken en deze veroorzaken dan een groot gevaar voor onderwater-fauna.

Veel van deze wrakken zijn in de loop der tijden kraamkamers geworden van vissen, krabben en kreeften. Het grote probleem hierbij is echter “gost fishing”: het risico is dat onderwater dieren in de netten op en rond de wrakken blijven hangen en dan een langzame door tegenmoet gaan.

De stichting Duik de Noordzee Schoon, probeert de wrakken vrij te maken van visnetten.

Cor is vaak met deze stichting op (onderwater)pad en dit was een onderdeel van zijn boeiende lezing.

Bijgaand een link naar de website van Cor Kuyvenhoven alsook een indrukwekkend filmpje over de Stichting Duik de Noordzee Schoon.

Jan Hendrix

Alles is weer fris en groen
Blij van vrolijke akeleien