Grote Kerstbloemschik demonstratie

Terugblik grote Kerstbloemschikdemo

Met de (lijm)pistolen in de aanslag presenteerden Tanja Platschorre en haar team de grote Kerstbloemschikdemo in de Halle. Vanuit het Edudelta college in Goes waren de docent en haar leerlingen Melissa (20), Esther (18) en Magonda (19) op 1 december naar Axel gekomen om een ware show te geven. De leerlingen hadden ieder naar eigen inzicht tijdens de les vijf stukken voorbereid. Stukken waarover ze goed hadden nagedacht.Hyacintenbollen ingepakt in schapenwol zullen tot bloei komen en niet te snel omhoog schieten, ook een amaryllisbol in was gedoopt zal tot bloei komen. Een leeg pak fris met houtsnippers beplakt wordt omgetoverd tot een fenomenaal mooie schikking.

Deze avond wordt het kerstgroen vooral gelijmd met warme lijm, het is daar sterk genoeg voor, maar een nadeel is wel dat je moet oppassen voor je vingers. In dit opzicht is de komst van de low-lijmpistolen een hele verbetering. Snijbloemen worden alleen met koude lijm gelijmd. De voornaamste kleuren deze winter zijn ijsblauw en bronskleurig en het gebruik van katoenbollen is weer helemaal terug van weggeweest.

Het praten en breien gaat Tanja goed af, hoewel ze wel ziet dat de leerlingen dan een stuk sneller gaan dan zijzelf. Zo vertelt ze over een workshop die ze ooit deed bij “die Duitser”, en over het frame van een oneven aantal pokendraden dat ze daar maakte. Dit zelfde frame is door Melissa en Magonda op school nagemaakt en wordt nu gebruikt op ieder haar eigen manier. Het ter plaatse maken van zo’n frame kost toch vlug een paar uur en is daarom al eerder voorbereid. Door gebruik te maken van een frame worden de bloemen gemakkelijk op de plek gezet waar jij ze wil hebben.

Tanja brengt haar werk als bloemist naar buiten als het meest fantastische werk. Als de klant maar een goed verhaal heeft, een bloemist verkoopt emotie, dan zal de bloemist met bloemen jouw verhaal vertellen. Je hoeft voor een workshop bij Tanja ook echt niet creatief te zijn, want het stuk bedenken doet zijzelf.

Twee van de leerlingen doen mee aan de Skills Heroes, dé vakwedstrijden voor mbo'ers. Studenten krijgen hier de kans om hun talenten te laten zien in hun vakrichting. Momenteel worden vaak ontstaanstechnieken gebruikt zoals klemmen, weven, rijgen; allemaal technieken waarbij gecreëerd wordt zonder steekschuim. Op het gebied van steekschuim is er sinds kort een zwarte variant op de markt. Ook met dit product wordt gewerkt.

Van huis uit heeft ze het spreken met de paplepel ingekregen, moeiteloos praat Tanja de avond dan ook aan elkaar. Een avond waarvan de bezoekers ruimschoots genoten en waar zij veel geleerd hebben. Voor iedere bezoeker was er bij vertrek een vakblad voor bloemisten.

Foto's: Truus Klok