Winterwandeling - Het Zwin

Winterwandeling in Natuurgebied Het Zwin - 28/1/2017

Tussen 10 en 10.30 waren de dertig deelnemers van de wandeling aanwezig op de locatie ’t Zand in Retranchement. We werden warm welkom geheten met een kop koffie/ thee en een dikke plak cake.

Het Zwin is een zogenaamd  intergetijdengebied dat bestaat uit schorren en slikken. Slikken zijn laaggelegen modderplaten die bij vloed overstromen en bij eb droog staan. Schorren zijn hoger gelegen delen, die maar een paar keer per jaar onderlopen en begroeid zijn met bijzondere planten. Om verzanding en dichtslibben tegen te gaan wordt het gebied uitgebreid met 120 hectare, waarvan 10 hectare op Nederlands grondgebied. Dit mooie natuurgebied hadden we uitgekozen voor onze winterwandeling 2017.
Hanneke, de gids van Het Zeeuwse Landschap, gidste ons en wist heel veel te vertellen over deze bijzondere plek, zoals de historie en de achtergrond van Het Zwin, de werkzaamheden die er momenteel plaats vinden en uiteraard over de unieke flora en fauna van dit gebied. Met name ook de benamingen van de door ons gevonden schelpen, waarvan diverse meer dan 10.000 jaar oud waren. Helaas werd geen haaientand gevonden, maar dat had te maken met de (zand)werkzaamheden welke er nu plaats vinden.  Aan het begin van de wandeling hadden we nog oog in oog contact met Schotse hooglanders; indrukwekkende dieren, vooral met hun wintervacht.

Na afloop van de wandeling konden we ons opwarmen met een kop erg lekkere, heel erg gevulde erwtensoep.

Een extra verrassing daarna was dat Marlène van “Sliertemie” in Absdale ons trakteerde op een proeverijtje van kruidige wijnen.

Dank aan de organisatie van deze prachtige winterwandeling!

Foto's; Truus Klok en Jan Hendrix