Foto's

Workshop snoeien

Terugblik workshop snoeien

Onder het motto ‘verantwoord slordig’ maakte Jos van Assche van Fruitbedrijf van Assche te Hengstdijk op 11 februari aanschouwelijk hoe je met vakmanschap fruitbomen knipt om ze weer klaar te maken voor een volgende oogst.

Een twintigtal deelnemers aan de workshop kregen te horen en te zien welke takken er uit moeten en welke juist beter kunnen blijven staan. Hoe om te gaan met de waterloten, de opgaande en de neergaande takken van kersen, pruimen, appels en perenbomen, werd in de boomgaard beeldend duidelijk.

De amateur tuiniers kregen in een winterse ambiance te horen dat ze voorzichtig moeten omgaan met ammoniak (afkomstig van dierlijke mest), om verbranding in warme periodes te voorkomen.  

Termen als vruchtbeursjes, sapstroom en kraaienpoten passeerden de revue. Aan de hand van vergelijkingen met moskeeën, kerktorens, en de torens van Poetin maakte Jos het verschil tussen bloem- en bladknoppen aan de deelnemers boeiend zichtbaar.

Een bessenstruik op het erf van het fruitbedrijf werd rigoureus aangepakt en nieuwe aanplant, voorzien van het NAK keurmerk werd van nabij bestudeerd.

 Op het eind van de workshop werden nog specifieke vragen op Jos afgevuurd over het verplanten van fruitbomen, het snoeien van kiwi en vijgenbomen en het gebruik van kalk.

 Nakaartend gaven de deelnemers blijk hoe indrukwekkend de ervaring van deze ochtend geweest is.

Vanuit de, bij het fruitbedrijf horende, Landwinkel Oude Stoof keerde ieder, met en heel wat verworven kennis en een goedgevulde goodiebag, weer huiswaarts.

Thuis terugkijkend op de website van familie van Assche had ik gelijk een bestemming voor de appels uit de goodiebag; Apple Crumble! Naast het recept voor Apple Crumble, zijn er nog veel andere lekkere recepten te vinden op Opens external link in new windowde website

 

 

Foto's; Caroline van Assche
 
meer

 

 

 

20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat