Foto's

De kassen in Westdorpe

Verslag van het bezoek en rondleiding aan de kassen in Westdorpe op donderdag 12 oktober 2017

We werden ontvangen met een kopje koffie of thee door de bedrijfsleider van het Voorlichtings- en opleidingscentrum glastuinbouw.

Hij heeft een duidelijke uitleg en rondleiding gegeven over het reilen en zeilen van het bedrijf.

In het kassengebied van Glastuinbouw Zeeuws Vlaanderen (ong. 200 hectare) zijn diverse paprika-, aubergine- en tomatentelers gevestigd. Het gebied kenmerkt zich door duurzaamheid. Daarbij wordt  een warmtewisselaar gebruikt om de kooldioxide en de restwarmte van YARA  te gebruiken. Darnaast heeft Westdorpe de meeste zonuren van Nederland en een gunstig klimaat. Om de tomatenplanten  te laten groeien gebruikt men steenwol. Ook regenwater wordt benut door er voedingsstoffen aan toe te voegen. Men wil biologisch telen en zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruiken. Ook maakt men gebruik van  hommels om de planten te bestuiven.

De tomatenplanten worden in kweekgoten gezet zodat medewerkers niet moeten bukken om bij de tomaten te komen.  De stengels kunnen wel tot 14 meter lang worden en kunnen omhoog of omlaag gehesen worden. Door gewasverzorgingskarren op een rails kan men dus op hoogte werken. De werkzaamheden om van een plant tot tomaten te komen zijn heel divers. O.a. snoeien, dieven verwijderen, indraaien en oogsten. Er mogen 6 tomaten aan een tros zitten. De 24.000 planten leveren ongeveer 300.000 kilo tomaten per jaar op.

In het Voorlichtings- en Opleidingscentrum leidt men mensen vanuit een uitkeringssituatie op voor het werken in de glastuinbouw. Door de diversiteit van de werkzaamheden leren ze veel. Men moet gemotiveerd zijn en ze krijgen de mogelijkheid om een heftruck- en VCA certificaat te behalen.   Meer dan de helft van de mensen vinden na hun opleiding een baan. En niet alleen in de glastuinbouw. Dat is heel positief.

Het bezoek en rondleiding aan de kassen waren zeker de moeite waard, en we werden aan het eind getrakteerd op een potje snoeptomaatjes. Groei & Bloei bedankt de bedrijfsleider voor de interessante middag en de heerlijke tomaten die we mee naar huis mochten nemen.

Corine Hamelink

 
 
 
meer

 

 

 

20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat