Leeuwenkwartier
Leeuwenlaan 31
4532AE
Terneuzen
Do 21 november 2024 – “Lezing & Workshop Fermenteren”
Door: Tamara Esseling
Plaats: Leeuwenkwartier, Leeuwenlaan 31, 4532 AE Terneuzen
21 november, aanvang: 19.30 uur.
Kosten: Leden € 5, niet-leden € 15, -
Koffie / thee worden bij de lezing gratis aangeboden evenals enige proeverijtjes welke passen in deze lezing en de workshop. Ook de te gebruiken pot en de materialen om te fermenteren zitten in deze prijs.
In het voorjaar heeft Tamara een boeiende lezing gehouden over het belang van zelf composteren.
Het thema van deze lezing bestaat uit twee delen; het eerste deel gaat over bewaartechnieken voor groeten en fruit, het tweede gedeelte bestaat uit een workshop fermenteren.
Gezien de logistiek van deze avond is vooraf aanmelden (uiterlijk 10 november) verplicht via jhendrix(at)zeelandnet.nl én betaling vooraf op rekening NL29RABO 0330 4482 69 o.v.v. Workshop Fermenteren + Lidnummer.
Hoe bewaarde men vroeger het eten?
Fruit kon je bijvoorbeeld in vloeibare suiker leggen, het zogenaamde konfijten. Een zoutbak was eveneens doeltreffend maar werd vooral voor vlees en vis gebruikt (pekelen). Hoewel het merendeel van het zout werd afgespoeld achteraf, was dit pekelen toch heel sterk van invloed op de smaak.
Welke Bewaarmethodes zijn er?
Bewaarmethode voor groenten en fruit zijn koelen, invriezen, drogen, toevoeging van zout, suiker of zuur, fermentatie, roken, wecken, verhitten en het toevoegen van conserveermiddelen. Ook hogedrukpasteurisatie wordt gebruikt.
Hoe rauwe groenten en fruit het best bewaren?
Ondanks het feit dat de groenten beschadigd worden bij het schillen en snijden, kan men voorgesneden groenten en in mindere mate fruit toch bewaren, maar enkel op voorwaarde dat ze zoveel mogelijk van licht en lucht afgeschermd worden. Je bewaart ze ook best in de koelkast (temperatuur van 4 tot 8°C).
Hoe bewaar je gefermenteerde groenten?
Het is aan te raden om ze te bewaren op een koele, droge en donkere plaats. Na opening moeten de gefermenteerde groenten in de koelkast bewaard worden en bij voorkeur opgegeten worden binnen 7-8 weken.